Udruga vinogradara, vinara i voćara Ozalj
Udruga vinogradara, vinara i voćara Ozalj
Udruga vinogradara, vinara i voćara Ozalj
Udruga vinogradara, vinara i voćara Ozalj
Udruga vinogradara, vinara i voćara Ozalj

Na južnim padinama Žumberačkog gorja uz dolinu Kupe nalazi se Ozaljsko Vivodinska vinska cesta duga oko 30 km. Suncem okupani obronci Vivodine, Lovića i Vrhovca pružaju idealne uvjete za uzgoj vinove loze te je danas u ovom kraju vinogradima prekriveno oko 80 hektara.
Vivodinski kraj, u kojem se između dubokih dolova, šume i vinorodnih brežuljaka skriva čak 26 sela i zaselaka od davnina je poznat po uzgoju vinove loze. Od 70-tak vivodinskih isprava iz razdoblja srednjeg vijeka (od 1550. do 1776. godine), 32 isprave su kupoprodajni ugovori u kojima Vivodinci prodaju ili daruju vinograde. Narodna predaja govori da je na ovom području u srednjem vijeku nastalo više vlastelinstava, a najmoćniji feudalac zvao se Vivoda te je po njemu ovaj kraj i dobio ime. Vrlo staro selo Vivodina (prvi zapisi datiraju iz 14. stoljeća) smješteno je na vrhu brijega s kojeg se pruža prekrasan pogled. Krajobraz nadvisuje visoki vitak zvonik župne crkve Svetog Lovre. Vanjština, a osobito unutarnji prostor s vrijednim inventarom odaje vrsne graditelje i osebujni plan gradnje te je ova crkva jedan od najvrjednijih spomenika baroknog graditeljstva ozaljskog kraja.


Ljepota vivodinskog i ozaljskog krajolika zapisana je u knjizi povjesničara Davorina Trstenjaka „Putne uspomene“, u kojoj kaže: „Tko nije od crkve Sv. Križa iznad Lovića gledao dolinu Kupe, taj nije vidio ljepote Hrvatske!“. I doista, vidikovac na vrhu Lovića oduševit će svakog posjetitelja.
Nezaobilazna stanica vinske ceste svakako je i Vrhovac. Zanimljiv je podatak da u Vrhovcu skoro svaka obitelj nosi prezime po zanatu kojim su se nekad bavili (Lončar, Kolar, Bakarić,…). Prekrasan krajolik blagih obronaka i obrađenih vinograda s klijetima („hisima“) i malim vikendicama gostoljubivo će dočekati ne samo ljubitelje kvalitetnog vina već i svakog zaljubljenika prirode.
Uz prekrasnu prirodu vinska cesta nudi i gastronomsku ponudu. Posjetitelji vinske ceste mogu uživati u vrhunskim vinima po kojima je cijelo područje nadaleko poznato. Na gospodarstvima koja se nalaze na vinskoj cesti, ljubazni i gostoljubivi domaćini ponudit će vas dobrom kapljicom i domaćom hranom po pristupačnim cijenama. Ovdje možete uživati u vrhunskim bijelim vinima Graševine, Sauvignona, Rajnskog Rizlinga, Chardonnaya i Žutog Muškata te od crnih preporuča se Crni Pinot, Frankovka, Zweigelt i Portugizac.
Učinite nešto za svoju dušu i tijelo i posjetite Ozaljsko Vivodinsku vinsku cestu.